Oglas za prodaju biohemijskog aparata javnim nadmetanjem - licitacijom

  

Na osnovu člana 33. stav 2. Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik Republike Srbije" br. 24/2012, 88/2013 i 105/2014, 104/16 - dr. zakon, 108/16 i 113/17) i Odluke o pristupanju prodaji biohemijskog aparata broj 1106/2 od 19.07.2018. godine, Upravni odbor Doma zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci objavljuje:

 

Oglas za prodaju biohemijskog aparata javnim nadmetanjem - licitacijom

 

Opširnije: Oglas za prodaju biohemijskog aparata javnim nadmetanjem - licitacijom

Obeležen dan starih osoba

 

Polivalentna patronaža doma zdravlja „dr Dragan Funduk“ Pećinci obeležava sve važne datume po Kalendaru zdravlja. Dana 2.10.2017. obeležen je Međunarodni dan starih.

Opširnije: Obeležen dan starih

Proslava Doma zdravlja


Povodom slave Doma zdravlja 12.10.2011. godine održano je svečano sečenje slavskog kolača u velikoj sali Doma zdravlja kojoj su prisustvovali zaposleni i sveštenik Pećinačke parohije.

Infоrmаciја о акtuеlnој еpidеmiоlоšкој situаciјi grоznicе Zаpаdnоg Nilа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје u 2013. gоdini


Tokom 2012. godine u Sremu je zabeleženo šest slučajeva oboljenja od groznice Zapadnog Nila. Tokom 2013. godine zabeležen je jedan slučaj na teritoriji opštine Ruma. Obzirom na povećanu aktivnost komaraca tokom leta koji mogu preneti virus GZN (groznica Zapadnog Nila), podsećamo Vas na neke karakteristike ove bolesti.
Read More
GZN je bolest sezonskog karaktera koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus GZN se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Retko, virus može da se prenese transfuzijom zaražene krvi, transplantacijom kao i transplacentarno i tokom dojenja. Simptomi nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca (inkubacija). Period inkubacije duži je kod imunokompromitovanih osoba.
Kod oko 80% inficiranih osoba GZN protiče bez ikakvih simptoma. Oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekad može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.
Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada, pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju ataksiju, abnormalnosti kranijalnih nerava, mijelitis, neuritis optičkog živca, poliradikulitis.
Veći rizik od nastanka neuroinvazivnog oblika bolesti imaju osobe starije od 50.god. kao i hronični bolesnici (dijabetes,oboljenja kardiovaskularnog sistema). Na GZN treba obavezno posumnjati u letnjim ili ranim jesenjim mesecima, kod osoba starijih od 50 god koji se javljaju zbog febrilnocti I simptoma i znakova encefalitisa ili meningitisa.
Više informacija o epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila možete naći na sajtu Instituta za javno zdravlje ''Milan Jovanović - Batut'' na sledećem linku:
Link: http://www.batut.org.rs/index.php?content=543

Bolje sprečiti nego lečiti


Centralna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba u opštini Pećinci, koja je obeležena od 9 do 15 maja, održana je u petak, 13 maja, u Kulturnom centru Pećinci. Glavni nosilac aktivnosti bila je Stomatološka služba Doma zdravlja „Doktor Dragan Funduk".
Read More
Šef Stomatološke službe, dr Tatjana Petrović Milić, kaže da je osnovni cilj aktivnosti tokom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, koje se ove godine sprovode pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti", da se skrene pažnja javnosti na značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja. Tokom manifestacije bili su izloženi i likovni radovi, koje su učenici osnovnih škola radili na temu zdravlja usta i zuba. Dr Petrović Milić pohvalila je sve ustanove koje su uzele učešća u obeležavanju Nedelje zdravlja usta i zuba. „Na današnjoj izložbi imamo priliku da vidimo kako su deca vizuelno doživela ovogodišnji slogan „Bolje sprečiti nego lečiti". Moram da kažem da ima zaista izuzetnih radova, a za najbolje smo pripremili i skromne nagrade. Pored likovnih, deca su radila i literarne radove na ovu temu. Jako je bitno što su se u promotivne aktivnosti uključile praktično sve lokalne zajednice – lokalna samouprava, školske i predškolske ustanove, Kulturni centar i naravno mediji. Do 20. maja, svi izveštaji sa teritorije okruga biće prosleđeni institutu za javno zdravlje Batut u Beogradu. Na taj način će biti sagledani ustanove i pojedinci, koji su najviše doprineli promociji zdravlja usta i zuba" – kaže dr Tatjana Petrović Milić.

Ministarstvo zdravlja

rzzo-srbije

Srpsko lekarsko društvo

Društvo lekara Vojvodine

Savez zdravstvenih radnika Vojvodine

Klinički centar Srbije

KBC Zemun

KBC Bežanijska kosa