pocetna

Савети лекара

Здрав живот је нешто што сви желимо, али често нам је тешко да знамо одакле да почнемо. Срећом, лекари имају много корисних савета који нам могу помоћи да почнемо да водимо здравији живот. Лекари су стручњаци који се баве здрављем и лечењем разних болести и повреда. Они нам често дају савете о томе како да побољшамо своје здравље и спречимо могуће здравствене проблеме.

Ако желите да водите здрав и уравнотежен живот, важно је да пратите савете лекара и да редовно контролишете своје здравље. Неки од најчешћих савета лекара у вези здравог живота се односе на исхрану, унос течности, штетност дуванa итд.

Наши лекари раде са Вама како бисмо пронашли прави приступ Вашем здрављу. Запамтите, сваки корак ка здравијем животу је важан, и ми смо ту да Вам пружимо подршку на том путу.

Храните се здраво

Правилна исхрана је веома важна за наше здравље. Исхрана је кључна за добро здравље, јер нам обезбеђује хранљиве материје које су потребне за раст, развој, енергију и имунитет. Храните се здраво и уравнотежено. Требали бисте јести разноврсну храну која садржи свеже воће и поврће, житарице, млечне производе, месо, рибу, јаја, орашасто воће и махунарке. Избегавајте прерађену, зашећерену и масну храну која може да изазове гојазност, дијабетес, срчана обољења и друге здравствене проблеме.

Стручњаци су осмислили пирамиду исхране како би помогли у избору правилне исхране. Пирамида правилне исхране је илустрација разноврсности и пропорција врста намирница и помаже у избору намирница у правилној исхрани. Правилна исхрана подразумева свакодневан уравнотежен унос свих врста намирница подељен у више оброка током дана (доручак, ручак, вечера и две ужине).

Уносите довољно течности

Унос течности у организам је веома важан за наше здравље. Вода је извор живота и један од његових основних чинилаца, што потврђује и чињеница да готово 70% површине планете Земље, као и око 60% човековог организма чини управо вода. Довољан унос течности нам помаже у хидратацији организма, одржавању равнотеже електролита, подршци дигестији, здрављу коже, регулисању телесне тежине као и општем здрављу, односно спречавању разних здравствених проблема као што су уринарне инфекције, камени у бубрегу и др.

Више је начина на које се може одредити индивидуални препоручени дневни унос течности у односу на узраст, телесну масу, здравствено стање, интензитет физичке активности итд. Ипак, општи препоручени дневни унос течности је осам чаша воде, што је око 1,5 до 2 литра воде на дан. Уживање у расхлађеном воћу значајно доприноси уносу течности у организам. На пример, једна кришка лубенице (300г), две кришке диње или један велики краставац могу заменити једну чашу воде (250мл).

Вежбајте редовно

Редовно вежбање је једна од најбољих ствари које можете урадити за своје здравље. Позитивни резултати вежбања могу се видети врло брзо након што почнете са физичком активношћу. Међутим, вежбање захтева посвећеност и огромну дисциплину на дугорочном плану.

Редовно вежбање је доказано да има огроман позитиван утицај на Ваше здравље. Највећи позитивни утицаји вежбања су: постизање и одржавање здраве телесне тежине, одржавање масе мишића и смањивање ризика од хроничних болести. Такође, научно је доказано да вежбање може побољшати ваше расположење, ментално здравље, помоћи Вам да спавате боље. Вежбање такође може повећати Вашу енергију. Укратко, редовно вежбање може променити Ваш живот на боље.

Требали бисте вежбати најмање 30 минута дневно, или више ако желите да постигнете одређен циљ. Можете изабрати било коjу активност коjа вам се свиђа, као што су ходањe, трчaњe, пливањe, вожња бицикла или баљење неким спортом.

Спавајте довољно

Редован и квалитетан сан игра кључну улогу у општем здрављу. Спавање је више од саме потребе за одмором – то је време када се тело регенерише, обнавља и припрема за нови дан. Неки од бенефита редовног и квалитетног сна су: подршка физичком здрављу, подршка когнитивним функцијама, регулисање емоција и менталног здравља, подршка имунолошком систему, смањивање стреса и анксиозности, одржавање здраве тежине итд.

Препоручyje сe да спaвaте oко осам сатy дневно, или више ако сте млaђи или бoлecни. Избeгaвajте кaфeин, aлкoхoл, никoтин и свeтлo eкрaнa прe спaвaњa, јер oни могy да oмeтy квaлитeт и дyбинy снa.

Запамтите, квалитетан сан је основа здравог и енергичног живота. Инвестирајте у своје здравље кроз редован и опуштајући сан.

Смањите унос алкохола

Алкохол може имати негативан утицај на физичко и психичко здравље, односе са околином и квалитет живота. Због тога је ограничавање уноса алкохола јако битно за вођење здравог живота. Смањење употребе алкохола доноси бројне користи за Вас и за оне који Вас окружују. Ево неколико разлога зашто смањити употребу алкохола:

 • здравствени бенефити – вишак употребе алкохола може довести до здравствених проблема као што су болести јетре, кардиоваскуларних болести, болести дисајних путева и других хроничних болести;

 • побољшање физичке форме – алкохол може утицати на спорији опоравак од физичких активности, смањити издржљивост и ослабити мишиће;

 • побољшање менталног здравља – употреба алкохола може изазвати или појачати анксиозност и депресију. Смањење алкохола може подржати боље ментално здравље;

 • побољшање међусобних односа – алкохол може утицати на односе са породицом, пријатељима и колегама. Смањење употребе алкохола може допринети бољим међусобним односима;

 • одговорност и безбедност – употреба алкохола може утицати на Вашу способност да донесете разумне одлуке и водите безбедан живот.

Ево такође и неколико савета на који начин смањити унос алкохола:

 • поставите границе – одредите колико алкохола је за Вас прихватљиво и поштујте те границе;

 • пронађите алтернативе – уместо да се ослањате на алкохол као средство опуштања, истражите друге забаве и хобије који вас испуњавају;

 • избегавајте „окидаче“ – изолујте ситуације које Вас најчешће наводе на употребу алкохола и понудите себи алтернативе;

 • прихватите подршку – ако осећате да је тешко самостално смањити употребу алкохола, потражите подршку пријатеља, породице или стручњака;

 • будите свесни потреба – размислите зашто користите алкохол и тражите боље начине да задовољите те потребе;

 • развијајте здраве навике – вежбајте, здраво се храните, уносите довољно течности и редован спавајте.

Оставите пушење

Престанак пушења је важан корак у побољшању здравља. Пушење је један од највећих појединачних фактора ризика за развој многих хроничних болести, као што су кардиоваскуларне, респираторне и малигне болести. Због тога је престанак пушења једна од најважнијих мера које треба предузети да би се побољшало здравље становништва.

Одустајање од навике пушења носи са собом бројне користи и позитивне ефекте на ваше физичко и психичко стање. Ево неколико разлога зашто престати пушити:

 • здравствени бенефити – престанак пушења може значајно смањити ризик од бројних хроничних болести као што су рак, болести срца, хроничне болести дисајних путева и друге здравствене компликације;

 • побољшање дисања – престанак пушења може допринети бољем квалитету дисања, смањењу кашља и проблема са дисањем;

 • здравија кожа – престанак пушења може побољшати квалитет Ваше коже, смањити боре и омогућити здравији тен;

 • побољшана физичка издржљивост – престанак пушења може унапредити Вашу способност за физичке активности и повећати општу физичку издржљивост;

 • боље кардиоваскуларно здравље – престанак пушења побољшава здравље срца и крвних судова, смањујући ризик од инфаркта и ширег спектра болести срца.

Престанак пушења и може бити тежак и дуготрајан процес, за који је потребна чврста одлука и јака воља пушача. Упамтите, сваки малени корак на путу ка остављању пушења је важан и води Вас ка здравијој будућности.

Редовно идите на преглед

Посећyjте лeкaрa рeдовно. Превeнциja је бoљa oд лeчeњa, зaто је вaжнo да се рeдовно проверaвaте код свoг лeкaрa oпште праксe или спeциjaлистe. Лeкaр мoжe да Вас упути на додатне прегледе, да Вам препише лекoве или терапиjу, да Вас вакцинише уколико има потребе за вакцинацијом, као и да Вас саветује о вашем здравственом стању и ризицима.

Многи људи избегавају ићи на лекарске прегледе зато што се плаше, немају времена или мисле да нема потребе. Међутим, то може бити опасно по Ваше здравље, јер неке болести не показују симптоме док не узнапредују. Зато је препоручљиво да идете на редовне посете лекару бар једном годишње, или чешће ако имате неки хронични здравствени проблем или фактор ризика.

Редовне посете лекару су такође прилика да питате свог лекара сва питања која имате о свом здрављу, да проверите свој статус вакцинације и да урадите рутинске тестове као што су анализа крви, урина, притиска, тежине и висине. Тако ћете имати бољи увид у своје здравствено стање и моћи ћете да пратите свој напредак.

Редовне посете лекару су добра навика коју треба да стекнете и одржавате. Немојте чекати да се разболите или да осетите неки проблем да бисте отишли код лекара. Будите одговорни према свом телу и свом животу. Запамтите, превенција је боља од лечења!